Mamííí, co bude k obědu?

Pesto.

Mňáááám…

Donesete mi bylinky?

Jasně!

Mám ráda jaro a baví mě psát, i když tady jsem už opravdu dlouho nic nepřidala (asi proto, že bylo potřeba psát knihu) :).  A taky mám ráda naší zahradu, na které najdu všechno možné, a momentálně taky bagr a hromady hlíny, protože díky současné situaci se konečně dostáváme k budování potřebného.

Tedy, pokud spěcháte, tady je pár rad, jak si udělat rychlý (a to se teď hodí, že ano, maminky) oběd  – bylinkové pesto. Bylinky můžete obměňovat podle toho, co zrovna roste. A nezapomeňte zapojit své malé děti, více jim pak chutná :).

Co budete potřebovat?

  1. různá semínka a oříšky (slunečnice, kešu, dýňová, piniová aj.)
  2. bylinky (popenec, jitrocel, bršlice, bazalka, medvědí česnek, petržel, šalvěj, lze i kopřiva, rukola a jiné listy salátů a mladých rostlinek ze zahrady)
  3. sůl (pesto musí být malinko
    1. slanější, na těstovinách pak dobře vynikne)
    2. olivový olej
    3. mohou být i sušená rajčata (i s olejem)
    4. parmezán nebo lahůdkové droždí (nemusí být)

    Semínka doporučuji nasucho opražit, jsou chutnější. Rozmixujte a máte-li parmezán, přidejte ho v této fázi. Oprané a lehce osušené bylinky trochu pokrájejte na menší kousky a přidejte k semínkům a opět rozmixujte. Se suchou směsí by to mělo jít. Přidejte olivový olej, případně sušená rajčata a opět umixujte. Nemusíte dlouho, v pestu nechávám i menší kousky bylinek, ničemu to nevadí. Pesto přidávám do uvařených těstovin rovnou v hrnci a na talíři posypu parmezánem. U nás pesto chutná a většinou zůstane jen prázdný hrnec.

    Jak to dopadlo u vás? Přeji dobrou chuť 🙂

     

    různé druhy bylinek pokrájíme
    různá semínka opražíme
    přidáme sůl
    vše s olivovým olejem rozmixujeme
    a servírujeme

    .. pardon, nic nezbylo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.